dWeT beLi uBaT

Tuesday, March 15, 2011

Debat Blogger : Cinta tak mengenal usia

hari ni masuk lagi segmen debat blogger...lambat skit join sebab???sebabnye aqu bangun lambat la...huhu...


"Debat Blogger.. Satu segmen yang akan membincangkan tentang satu tajuk antara blogger... Bagaimana? Aku akan bukak satu tajuk dan kita akan berbalas pendapat melalui entri masing-masing.. Kita sama-sama suarakan pendapat masing-masing. Gunakan akal akan yang dikurniakan untuk berfikir. Pendapat anda, hujah anda, entri anda.. " - Mr. Kamikaze

hujah aqu berdasarkan situasi yang diberi :

-pada pendapat aqu,cinta tu memang xmengenal usia...dan lebih penting,kisah @ soal jodoh ni adalah kejutan yang penuh dengan rahsia...so,xde sape pun yang boleh pertikaikan siapa dan kenapa...?


bila ia melibatkan soal umur @ usia yang jaraknya berbeza terlalu jauh,ia mungkin luar dari norma masyarakat,tapi xkisahlah as long as dorang leh manage rumahtangga tu dengan baik....


kalau soal perempuan yang kawin dengan lelaki yang jauh usia,aqu rasa da memang banyak kot...lagipun,aqu ade gak kawan perempuan yang kawin dengan lelaki yang jauh usianya.memang jauh gak la kalau umur die 24 dan umur si lelaki tu 37...

aqu pernah gak tanya ape beza die bercinta dengan orang yang umur macam tu berbanding exbf die dulu yang umur 26?katanya ; orang yang lebih berusia ni lebih matang bila die membuat keputusan,dan keputusan yang die buat memang firm..da xde da rasa sangsi @ was-was.Lagi plak,orang yang lebih berusia ni lebih penyayang dan pandai menghargai...kenapa?

agak-agak korang kenapa ea?
sebabnye,dalam usia yang macam tu dia masih menerima kebahagiaan,jadi die memang sangat-sangat menghargai orang yang menerima dirinya walaupun usianya jauh beza...betul jugak tu kan?

tapi xbermakna plak aqu kate yang orang sama @ hampir dengan usia kite tu xpenyayang..cuma,jarang la dapat yang macam tu..lagi plak,yang jenis sebaya ni kekadang masih lagi mencari-cari laluan hidup yang sebenar dan sesuai dengan diri mereka...sedangkan yang da jauh usia ni,da confirm la kukuh hidupnya dari segi kewangan,pengalaman hidup dan sebagainya....

bagaimanapun,masyarakat masih lagi dipenuhi dengan rasa 'weird' untuk menerima menantu yang jauh usia berbanding usia anaknya...aqu xpandang jauh la,tengok kat family aqu je,suke benor nak tanye umur dulu....kalau aqu cakap da 35,mula la nak bisik 'cari la yang muda sikit'..sudahnya,sampai sekarang single..!

haha...okey la,itu je ucapan,syarahan,depat dan pandangan aqu...overallnye,bukan usia yang menentukan kebahagiaan sesebuah hubungan,sebaliknya kematangan dan kebijaksanaan tu yang lebih penting...so,cinta memang xmengenal usia....

~p/s utk bro kamikaze....bro bile lagi nak bercinta?hahaha-gurau je-~

4 comments:

Miss Ran said...

betol2

Mr. Kamikaze said...

http://red-kamikaze.blogspot.com/2011/03/ramai-yang-boleh-buat-rupanya.html

vaithis said...

i like your opinion.... follow u...jom join GA saya...

Ibu Arif Atan said...

yup memang betul pasangan yg lebih berusia ni matang dari segi membuat keputusan atau dlm menghadapi sesuatu masalah, ibu sendiri beza ngan suami 14 tahun. ibu selalu buat perangai tapi suami matang dan tak cepat melatah, dibiarkan ibu marah kemudian bila dah reda baru dia bersuara, alhamdulillah usia pernikahan kami dah menjangkau 4 tahun..