dWeT beLi uBaT

Tuesday, March 22, 2011

kALaU sAYa aDa dUit SeJuTa riNgGit....

wee....terasa nak jadi VIP le pulak...
ingat senang ke nak jadi VIP?
huhu...

i'm just trying my luck...
nak jadi VIP kat blog tengku ashran

now,i'm going to complete this sentence...

kalau saya ada duit sejuta ringgit....
-saya nak pergi umrah dulu...!mesti pegi dengan family....
family ade 11 orang(bajet dalam rm70k)
-then,beli kete yang murah je...(around rm15k-kancil sudah...)-*kedekut!*huhu
-pastu beli rumah yang harganya dalam lingkungan rm300k
-rm300k bahagi-bahagikan kepada yang memerlukan....
-lagi....nak g haji la terus....(bajet dalam rm20k)
-balance,simpanan untuk perbelanjaan adik-adik (ni kalau still xkawen lagi,kalau da kawen..kena bahagi dua la ; untuk adik n anak...)


~tapi...ini hanya kalau....~
huhu

waHaI iBu bApAkU....

ini adalah rayuan seorang anak buat ibu bapanya....

assalamualaikum untuk mak dan ayah....
xsabar rasanya saya mahu menjengah melihat dunia...dunia yang penuh dengan warna-warni...betul ke mak?ayah?apa agaknya yang ada lagi selain dari warna-warni itu....?

mak....ayah...
bila saatnya saya telah lahir melihat dunia nanti,saya pinta agar mak dan ayah namakan saya dengan nama yang baik....xperlu nama yang panjang,cukup sekadar dengan makna yang baik...

mak...ayah...
bila mak dan ayah dah bagi nama untuk saya,saya harap mak dan ayah boleh panggil saya dengan nama tersebut....bukankah ia sebahagian dari doa?betulkan mak?ayah?

mak....
saya mahukan kasih sayang mak secara total...mak mampu kan?mampu untuk memberi susu badan kepada saya sehingga usia saya 2 tahun...kan mak?saya mahu sentiasa dekat dengan mak...dan itulah satu-satunya cara yang ada....

ayah....
saya pun mahukan kasih sayang ayah...saya tahu ayah mampu berikannya...ayah mampu untuk alunkan azan di telinga saya kan?tolonglah ayah...alunkan azan setiap kali waktu solat....ingatkan saya dari awal ayah...dengan itu,saya akan selalu dekat dengan ayah....selalu merindui suara ayah mengalunkan azan.....alunan itu akan mengingatkan saya kepada Pencipta saya juga ayah....Pencipta ayah juga...kan ayah?

mak....ayah...
saya teringin nak tahu cerita Nabi....nanti mak dan ayah tolong ceritakan untuk saya ye?saya ingin tahu bagaimana Islam itu tersebar...saya ingin jadi seorang Muslim ayah...mak...
bantulah saya...

ajarkan saya tentang al-Quran....
didiklah saya dengan ilmu Allah...
semaikan ia menjadi jatidiri saya....
jadikan saya pejuang Islam mak....ayah....

saya pinta dan saya rayu....
jangan derhakai saya mak...ayah....

jangan derhakai saya dengan ajaran dari Barat....
jangan derhakai saya dengan menamakan saya dengan nama tanpa makna.....
jangan derhakai saya dengan ikutan sosial yang ada sekarang....

kerana....
saya anak mak dan ayah....
dan kerana saya menyayangi kalian....

dari anak mak dan ayah....

~berfikir-fikir....~

meReKa aDiK-aDiKku.....

da nak masuk ke tengahari da...korang watpe tu?main masak-masak ke?huhu....

semalam disebabkan oleh broadband aqu kalah dengan siput,maka aqu pun dok merempat depan tivi je la...nasib baik ade cite best!korang nengok x cite ni semalam?siaran langsung adik-adikku musim ke-2?da final da pun semalam....

fitrah seorang manusia itu hatinya lembut...mudah tersentuh dengan rayuan dan rintihan...
konsep menggunakan anak-anak sebagai medium untuk berdakwah dan menyebarkan kebaikan ni adalah pilihan yang tepat bila mana sesiapa pun pasti akan rasa tersentuh bila mendengar mereka bercerita...

ini bukan cerita tentang hidup yang entah ke mana...tapi cerita bagaimana nak menyelami Islam sebaik-baiknya, mensyukuri nikmat Allah dan sebagainya....

ada antara anak-anak kecil ni alunan azannya sungguh merdu...menusuk ke dalam kalbu dan tanpa sedar airmata mengalir...
ada antara mereka ni bacaan al-Qurannya sungguh baik....bertuah ibu yang mengandungkannya....
malah,ada juga yang mampu menghafal hadis di usia muda...namun kita??
suara yang mengalunkan qasidah cukup untuk membuat hati rasa terpaut....

dalam rancangan musim lepas,aqu sangat sukakan Qayyim....
kenapa?kerana dia insan istimewa....punya kekuatan yang luar biasa...punya suara yang menggetar hati...
aqu ingat lagi,saat dia berselawat....
semua orang ikut berselawat...semua mengalirkan airmata....syahdu!

anak-anak beginilah yang harus kita cipta..bentuk dan didik...
'anak-anak seperti kain putih...ibubapa lah yang perlu mencorakkannya'

semalam,ade kelainan bila penganjur membawa Dato' Siti Nurhaliza untuk menghiburkan tetamu...tapi secara jujur dan telus dari hati,suara peserta adik-adikku pada musim lepas lebih merdu dari suara beliau....

wahai bakal ibu...bakal ayah...kalian masih ada kesempatan untuk mencipta zuriat sebegini....
dan yang bergelar ibu serta ayah...kalian masih punya masa untuk melentur anak-anak dengan baik...

~sesekali kita perlu mendengar luahan dari anak-anak...jangan derhakai mereka..~

viRuS sUdaH tErsEBar.....

assalamualaikum....
selamat pagi !!!!
hari ni lepas bangun subuh da xleh nak pejam mata...xtau la nape...agaknye sebab semalam aqu hutang entry kot??mana x hutangnye,siput da menang dalam perlumbaan ngan broadband semalam...geram betul aqu...!

ah!malas da nak citer fasal siput ngan broadband tu...nak citer fasal isu semasa yang berkaitan dengan kesihatan lak ni....

okeh,now da heboh fasal adenovirus...
korang tau ke ape itu adenovirus??


dulu,orang kate adenovirus no hanya tersebar melalui darah @ dalam medical terms melalui sistem sirkulasi... tapi sebenarnya ia lebih banyak merebak melalui sistem respiratori @ pernafasan...ape lak maknanya tu?
maknanya...penyebaran melalui pernafasan ini menyebabkan ia lebih cepat tersebar kepada umum...

pernafasan tu dari segi macamana?
-mungkin bila orang batuk?bersin?bercakap?it could be anything that use the respiratory system...

apa yang korang perlu tahu tentang adenovirus...@ virus yang lain?
-apabila sebut je perkataan virus,ketahuilah bahawasanya ia sukar untuk dirawat...selalunya pesakit dirawat mengikut simptom yang mereka dapat sahaja...

macamana nak elak dan cegah?
-okeh,back to the last episode when we have to wear the mask all the time when going out...!
-korang terpaksa buat ni untuk kesihatan korang....kalau nak keluar,pakai mask!jangan selalu sangat pergi kat crowded area...sebab risiko untuk dapat jangkitan di kawasan yang ramai orang adalah lebih tinggi...!
-tolong jaga anak-anak kecil,aqu bukan nak takut-takutkan korang,tapi yang masuk kat wad aqu tu da ade yang disahkan mendapat adenovirus...!
-kalau boleh,jangan selalu sangat keluar rumah la....
-amalkan kebersihan yang rapi...

kita sekadar mampu mencegah...
selain dari adenovirus,aqu pun nak bagitau dan ingatkan korang...Influenza A juga da merebak...


~jaga kesihatan kalian baik-baik ea....~

Sunday, March 20, 2011

maLaS!

xdapat nak update entry disebabkan oleh kelajuan broadband yang xterkejar nih....geram betul....!

kang jap lagi nak post mule la hang cam semalam...esok aqu nak pulun wat entry banyak-banyak....ganti yang terlepas arini....

*see you tomorrow...huhu*

~mici da demam....~

Friday, March 18, 2011

maRi jOin seGmeN aQu....

aqu nak cuba nasib gak la,nak wat segmen sendiri...nanti korang join la...huhu...sape lagi nak support kite kalau bukan dari kalangan blogger sendiri,betul x?huhu...

hidup kita semuanya sama....masing-masing berdepan dengan 2 pilihan...hidup @ mati...suka @ duka...dan kita mengharungi dua keadaan ; siang dan malam,gelap dan cerah...yang pasti,semuanya hanya dengan 2 pilihan dan kita kadang-kadang terpaksa memilih salah satu darinya bila kita berdepan dengan kesulitan,kecuali la yang dah ditentukan terpaksa melalui kedua-duanya,contohnya cam siang dan malam tu la....

so,aqu nak korang buat pilihan mengenai situasi yang diberi...

i.tajuk entry : pasangan pilihan keluarga @ pilihan sendiri...?

ii.letak header blog aqu kat entry korang...


iii.link kan ke entry aqu ni...

iv.jawab soalan yang aqu bagi...

-pasangan pilihan korang? > parents @ sendiri? <
-kenapa?
-pandangan korang tentang pasangan pilihan keluarga...
-pandangan korang tentang pasangan pilihan sendiri...
-ade x mana-mana ahli keluarga korang yang berkahwin atas pilihan keluarga...?
      apa kesannya >sama ada perkahwinan tu berterusan macam biasa @ menghadapi masalah?<

v.last skali...macam biasa,letak link korang kat komen entry ni...senang je kan...?

kalau boleh,tag seorang kawan untuk join korang....
btw,terpulang kat korang nak jadi follower ke x,aqu xpakse...tapi kalau nak selalu update,mungkin korang patut follow....itu saje...

~nanti da publish..aqu akan jengah korang k...~

First BHS Bloglist

jOin bLogList lagi...!!!!
huhu...suke sungguh nak join bloglist...


kali ni aqu join bloglist bicara hati semalam
kalau ade sesape yang nak join,leh klik kat link tu ea...?

syarat die senang je...nanti korang tengok la ea...

k la...
aqu nak g komen kat entry die lak...


Thursday, March 17, 2011

nAk tiRu bOLeH....?

seronok aqu tengok bila abang ben wat segmen Lelaki vs Perempuan...
pastu encik kamikaze pun wat segmen gak iaitu debat blogger...

aqu pun terpikir nak wat segmen gak...kalau aqu wat,ade orang nak join x...?
ade x??

ah...aqu xkire...!
aqu nak wat jugak...
pedulik la kate orang kan?
kite yang nak maju...
jadi kite kena la cari penyelesaiannya...
betul x?

sape setuju aqu wat segmen sila angkat tangan...!
kalau xnak angkat,
aqu akan wat camni...
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I

~tembak ngan jari...!hahaha...~

cEriTa haGeMaRu....

ai...urgh...sakit pinggang kejap nih...huhu...
pagi tadi aqu ade tulis entry nak citer fasal hagemaru...haha*sampai sekarang rasa nak gelak guling-guling bila teringatkan die..*


aqu suke nengok budak hagemaru tu sebab die tu cam nerd skit...muke die not bad la...cam muke sorang artis tu..nanti ah aqu tunjuk kat korang...

cemana aqu leh jumpe die?ceh..jumpe dalam bas...haha..kitorang dok kat kawasan yang sama,so jumpe dalam bas je la...dalam banyak-banyak kali jumpe,selalu gak la kami duduk sebelah...heheh,suweet jer...
*perasan giler*

aqu paling ingat waktu second time kitorang terjumpa...haha..die naik lambat,then xdapat seat,tetibe je die datang berdiri depan aqu,padahalnye kat belakang tu leh je lagi die berdiri...huhu*perasan lagi...!*

nak tau x muke die cam sape....?muke die cam muke zahiril....kenal x..?xkenal?tengok nih...


comel x?hahah...muke camni aqu suke ati g panggil hagemaru...heheh...aqu panggil die camtu sebab die tu kelakar giler...cam hagemaru gak la...huhu...cian kat die...


~entry ini adalah untuk mengubat hati yang lara...~
::hagemaru pun hagemaru lah....::

BEN ASHAARI : LELAKI vs PEREMPUAN KERANA FIZIKAL

situasi....baru bangun tido dari kije malam...muke serabai...rambut menggerbang..bangun-bangun je terus join segmen....gile!


sila scroll bawah untuk tahu soalan dan jawapan....pergh!jawapan memang mencabar la nak pikir ni...rambut pun da jadi cam rambut kak limah da ni akibat terlalu banyak berfikir...hahahaha....

  1. Anda pernah jatuh cinta ? Apakah yang membuatkan anda jatuh cinta ? Kerana fizikal atau keperibadiannya ?
     
    -kalau cakap xpernah memang menipu la sangat...huhu,so memang le pernah jatuh cinta...of cos banyak kerana keperibadiaannya....
     
  2. Apakah anda jenis mengutamakan fizikal dalam memilih pasangan hidup ? Kenapa ? 
     
    -oh,tidak..kenape?sebab bukan fizikal yang membahagiakan aqu...kalau sebelum kawen,die ensem bagai....tetibe lepas kawen die eksiden dan berubah...xkan aqu nak mintak cerai kot?nak mampos??!
    hahah....so,xkisah la fizikal die camne sekalipun asalkan peribadinya baik...

  3. Bahagian fizikal manakah yang membuatkan anda tertarik ? Kenapa ?
     
    -bontot??hahaha,tipu je la...mengong pe cakap bontot..heheh...
    honestly aqu suke part mata n tangan...tangan?sebab aqu suke nengok tangan seorang 'lelaki'...nampak urat-urat timbul....perghh!tangan tu lah yang akan melindungi aqu...*perasan!*

  4. Pendapat anda jika pasangan yang dah berkahwin mengatakan 'berisi tandanya bahagia' .. Apakah anda setuju ? 
     
    -ya,aqu setuju nih..maksudnye memang die dijaga rapi....

  5. Setujukah , lelaki kacak biasa kaki perempuan dan perempuan cantik pula materialistik ? Jelaskan pilihan jawapan anda .. 
     
    -xsetuju..sebab aqu pernah dapat bf x ensem tapi kaki perempuan!!rasa cam sepak laju-laju...!!!ingatkan dapat yang x ensem xde skandal...!cis!*marah giler nih...huhu*
    -sume benda dipengaruhi oleh sikap...sekarang yang xcantik pun berangan nak macam-macam,lagipun sekarang cantik @ x da xde beza,kalau xcantik,leh mekap bagi cantik...kalau orang xnak gak,leh offer body untuk dapatkan material tu...lelaki pun sama...ensem ke x,kalau da perangai buaya camtu la jugak...
  6. Beri contoh LELAKI IDAMAN ( bagi perempuan ) dan PEREMPUAN IDAMAN ( bagi lelaki ) ... Sila jelaskan pilihan anda .. kenapa anda pilih 'si dia '  .. 
     
    -kerana aqu ni perempuan,aqu bagi jawapan lelaki la...
    aqu pilih yang macam Ashraff Muslim..bukan sebab die ensem..tapi aqu suke jenis yang cool je...jangan gelabah-gelabah...coz aqu spesis gelabah,kalau dua-dua gelabah,maunye jadi labah-labah nanti....*lebih-lebih lak...*

  7. Apakah anda berpuashati dengan fizikal pasangan anda sekarang ? 
     
    -ni xleh nak jawab...sebab?aqu xde pasangan...-.-!

  8. Apakah anda berpuashati dengan fizikal anda sendiri ? 
     
    -puas hati...tapi kalau dapat naik lagi 2,3kg pun best gak..xde la sister panggil aqu budak kurang zat makanan...!demm...!!

  9. Perlukah seseorang wanita / lelaki itu menjaga tubuh badan kerana kehendak 
    pasangannya ? 
     
    -erm...ni kena ikut situasi...tapi yang lebih baik,jaga badan untuk kesihatan yang baik la...jangan le plak lepas kawen,badan cam kena pam je...pastu mule la penyakit bertandang..xbagus tu...

  10. Zaman sekarang ini , terlalu banyak produk menguruskan badan ... Apakah anda rasa ianya benar benar mujarab ? Ada bukti ?
     
    -ni aqu xpasti,sebab xpernah try...mungkin ade yang jadi kot...

    okeh...settle..!nak g mandi ah kejap,pastu nak g makan....lepas makan baru aqu bW baca jawapan korang plak....

    ~nak elak lelaki badan ketak cam ben ashaari,nape?sekali hayun,leh pengsan woo....hahah~
    *joking*

cEriTa teNtaNg aPa...?

assalamualaikum....
selamat pagi...!!

ape korang wat pagi-pagi ni...?yang bekerja,of coz la tengah baca blog aqu sambil wat kije...*perasan kejap ade orang baca blog aqu...huhu*-.-!
yang xkerja?mesti tengah boring kan...?huhu
actually,aqu baru balik kije...sampai umah kul 8,pastu mandi n ni online kejap sementara tunggu nak tido...kepala da pusing-pusing da ni...tapi mata xngantuk lagi...

korang baca x entry tentang conan aqu ni?huhu...comel je bagi nama kat orang yang aqu suke ikut watak kartun faveret aqu...tapi semalam,tetibe aqu nampak lagi orang yang aqu admire....die bukan conan!tapi hagemaru...!hahahaha....gelak guling-guling bila bagi nama hagemaru kat die...cute giler tengok die jalan bawa payung semalam...tambah lagi ngan muke die yang nerd tu.....hehe,


hehe...jahat kan aqu bagi nama hagemaru kat die...?
tibe-tibe aqu rasa cam aqu da lupakan conan..erm,aqu da putus asa da ngan conan...da frust...die da wat something yang menyebabkan aqu rasa aqu patut berundur...inilah namanya hidup...sesekali kita akan merasa berada di atas dan sesekali kita akan turun ke bawah...

tibe-tibe aqu rasa mengantuk...nanti aqu sambung citer fasal hagemaru...oh..muke die mirip pelakon sebenarnye....tapi die nampak agak nerd skit,tu yang aqu suke nak kaco die....hahah...

~zzzZzZZzzZ.....~

Wednesday, March 16, 2011

cEriTa ciNtA iStimEwA.....

semalam pegi keje dengan hati yang lapang...tapi ntah macamana,TL semalam sebok nak mengamuk....haish,xfaham aqu...last-last,aqu biarkan aje...kalau aqu masuk campur,lagi bising lak..da la aqu ni jenis xske dengar yang bingit-bingit....

tapi cerita tentang semalam bukan cerita tentang TL...tapi cerita cinta istimewa...

aqu terpana gak sekejap bila tiba-tiba nampak seorang perempuan masuk berkerusi roda,laju lak tu die masuk...
pastu die kua,xlama lepas tu,aqu nampak membe aqu letak baby kat katil besar,baby tu da la kecik kot...katil lak besar gile...huhu...

xlama pastu lagi,ade sorang lelaki masuk tersenyum,tolak kerusi rodanya...kemudian dia berpusing dan tanya aqu...

'cik,mak dia da bagi susu...?'aqu pandang die,buka mask dan jawab..
'ye..dah bagi dah tadi...'kemudian aqu senyum...

oh..hidup!inikah hidup mereka...?sepasang suami isteri berkerusi roda...diam-diam,airmata aqu bergenang...

cinta mereka mungkin belum nampak lagi di situ...
jam dah hampir pukul 10.15,si isteri masuk dengan kerusi rodanya,si suami masih di sisi katil..memandang anak yang sedang tidur...sekejap-sekejap dia tersenyum...si isteri bersiap-siap untuk masuk tidur...rupanya katil besar itu untuk ibu...

'abang,abang balik awal ye...nanti esok abang nak keje.abang jangan lah risaukan saya kat sini..'ucap isteri kepada suaminya...si suami memandang muka isteri.

'kejap lagi abang balik ea?xpuas tengok anak kita'si suami senyum pada isterinya...

kemudian,aqu nampak si isteri disisi katil,bersedia untuk naik ke katil,tapi nampak agak payah..lalu,aqu cuba menghulur bantuan,membantu mengangkat dia ke katil.tapi,suaminya lebih laju daripadaku...entah macamana, si suami berdiri secara tiba-tiba,kemudian mengangkat isteri ke katil...dia berdiri statik di situ...aqu terpempan..dan airmata bergenang lagi....

'xpe dik,saya boleh buat sendiri...'katanya tersenyum...aqu diam..

sebelum si suami balik,dia datang dekat dengan isterinya,berbisik sepatah dua...kemudian,dari hujung mata,aqu nampak si suami mencium isterinya,dan si isteri mencium tangan suaminya...

entah kenapa...hati bagai cepat terusik melihat cinta mereka...
hati cepat tersentuh melihat kasih sayang itu....

biar kurang dari fizikal...nampak seperti tidak mampu,tapi hakikatnya tangan yang menolak kerusi roda itulah yang menjaga isteri...malah dia mungkin lebih mampu menjaga berbanding kita yang sempurna...

berapa ramai golongan istimewa seperti mereka yang bercerai?berapa ramai orang-orang seperti mereka yang curang?mungkin cinta mereka lebih istimewa sama seperti diri mereka...

~bila sesekali memandang ke bawah,airmata mengalir laju...~

Tuesday, March 15, 2011

cOnteSt : caBuTan bErTuAh UnTuK mEmBe2 pRinCe

okeh...da join 2 segmen arini..so now nak join contest plak....
aqu kena tag oleh suhaiza ....thanks dear..!

contest : cabutan bertuah untuk membe prince

wee...aqu kenal prince masa die komen kat entry aqu fasal segmen cinta ben ashaari tu...
time tu die da ajak masuk contest ni...
tapi ni baru berkesempatan setelah ditag oleh suhaiza
anyway,nak cuba nasib la...

nak wat checklist jap
-masukkan dalam bloglist --> done!-
-pastikan xhide blog prince --> done!-
-letak header--> done!-
-follow--> done!-
-tajuk entry seperti yang diberi--> done!-
-link contest ke dalam entry ( ade kat bawah header tu )--> done!-
-tag 3 orang :
jae suk
cik mia
hatibalqis

okeh,now nak tinggalkan link dalam komen die plak...


BEN ASHAARI : BLOGGER IKUT NEGERI KELAHIRAN


cerita latar belakang anda....

nama diberi nur atikah binti shaari
lahirqu pada tahun '87 *tua sudah...*
anak sulung dari 9 beradik...
lahir kat Kelantan,membesar kat Pahang
kije kat Kuala Lumpur....
tu je la kot latarnye...heheh


profesion anda sekarang....

profesion aqu sekarang ialah jururawat terlatih....
part time blogger..*termasuk dalam profesion gak ke?*

blog favourite anda....


kenapa?

sebab..kedua-dua blog ni memang suke update entry baru,
so,memang selalu nampak dalam dashboard tu...

blog yang anda xsuka nak masuk...

secara umumnya xskua masuk blog yang penuh dengan widget,nak baca entry pun xleh!
coz aqu gune notebook,so,ruang memang kecik lorr...
pastu xske blog yang ade lagu yang xleh nak 'pause' atau 'stop'
pastu,kalau komen yang jenis kena guna verification word...adeiii,tu memang malas sangat!
*suke ati je komen...huhu*

impian anda terhadap blog anda...

aqu harap orang akan kenal blog aqu dan selalu bagitau pe yang kurang tentang blog aqu,
so,next time aqu akan selalu improve dan jadi lebih baik....
aqu pun harap aqu akan selalu menulis tentang benda yang berfaedah lebih banyak 
berbanding yang merepek
huhu...
paling best kalau dapat jadi cam blog ben ashaari
 
~da siap...~


Debat Blogger : Cinta tak mengenal usia

hari ni masuk lagi segmen debat blogger...lambat skit join sebab???sebabnye aqu bangun lambat la...huhu...


"Debat Blogger.. Satu segmen yang akan membincangkan tentang satu tajuk antara blogger... Bagaimana? Aku akan bukak satu tajuk dan kita akan berbalas pendapat melalui entri masing-masing.. Kita sama-sama suarakan pendapat masing-masing. Gunakan akal akan yang dikurniakan untuk berfikir. Pendapat anda, hujah anda, entri anda.. " - Mr. Kamikaze

hujah aqu berdasarkan situasi yang diberi :

-pada pendapat aqu,cinta tu memang xmengenal usia...dan lebih penting,kisah @ soal jodoh ni adalah kejutan yang penuh dengan rahsia...so,xde sape pun yang boleh pertikaikan siapa dan kenapa...?


bila ia melibatkan soal umur @ usia yang jaraknya berbeza terlalu jauh,ia mungkin luar dari norma masyarakat,tapi xkisahlah as long as dorang leh manage rumahtangga tu dengan baik....


kalau soal perempuan yang kawin dengan lelaki yang jauh usia,aqu rasa da memang banyak kot...lagipun,aqu ade gak kawan perempuan yang kawin dengan lelaki yang jauh usianya.memang jauh gak la kalau umur die 24 dan umur si lelaki tu 37...

aqu pernah gak tanya ape beza die bercinta dengan orang yang umur macam tu berbanding exbf die dulu yang umur 26?katanya ; orang yang lebih berusia ni lebih matang bila die membuat keputusan,dan keputusan yang die buat memang firm..da xde da rasa sangsi @ was-was.Lagi plak,orang yang lebih berusia ni lebih penyayang dan pandai menghargai...kenapa?

agak-agak korang kenapa ea?
sebabnye,dalam usia yang macam tu dia masih menerima kebahagiaan,jadi die memang sangat-sangat menghargai orang yang menerima dirinya walaupun usianya jauh beza...betul jugak tu kan?

tapi xbermakna plak aqu kate yang orang sama @ hampir dengan usia kite tu xpenyayang..cuma,jarang la dapat yang macam tu..lagi plak,yang jenis sebaya ni kekadang masih lagi mencari-cari laluan hidup yang sebenar dan sesuai dengan diri mereka...sedangkan yang da jauh usia ni,da confirm la kukuh hidupnya dari segi kewangan,pengalaman hidup dan sebagainya....

bagaimanapun,masyarakat masih lagi dipenuhi dengan rasa 'weird' untuk menerima menantu yang jauh usia berbanding usia anaknya...aqu xpandang jauh la,tengok kat family aqu je,suke benor nak tanye umur dulu....kalau aqu cakap da 35,mula la nak bisik 'cari la yang muda sikit'..sudahnya,sampai sekarang single..!

haha...okey la,itu je ucapan,syarahan,depat dan pandangan aqu...overallnye,bukan usia yang menentukan kebahagiaan sesebuah hubungan,sebaliknya kematangan dan kebijaksanaan tu yang lebih penting...so,cinta memang xmengenal usia....

~p/s utk bro kamikaze....bro bile lagi nak bercinta?hahaha-gurau je-~

Monday, March 14, 2011

sEgMen bErSaMa PuaNbEe.cOm


wah..join lagi segmen orang...kali ni aqu join segmen bersama puanbee.com...dulu, aizat shafiq pernah review aqu,tapi masa tu memang baru sesangat la lagi..so,die pun xbape nak komen sangat...kali ni aqu join segmen bersama puanbee.com supaya die plak review aqu dengan segala kepakarannya...huhu

xkisah la nak kutuk ke ape...aqu xkisah...memang aqu baru belajar dan semua ni pun aqu wat atas usaha sendiri..lagipun kalau kite nak tahu kelemahan @ kekurangna kite,kite kena suruh orang nilaikan...bukannya kite yang nilai sendiri,betul x?

so,dengan ini,saya menyerahkan blog saya untuk direview oleh puan bee...

~btw :ye..saya akan ingat nama akak puan bee,bukan a,bukan c,dan bukan d..~m

cEriTa faSaL kAweN....[veRSi LeLaki]

tadi aqu citer fasal fasal kawen versi wanita kan?ni nak citer versi lelaki plak...kenapa?sebab x adil kalau nak komen sebelah pihak kalau bab nikah kawen ni...kena dua-dua belah faham baru puas hati...huhu

sebenarnye aqu pun xtau camne leh terkeluar idea ni..mungkin sebab 2 hari lepas aqu tengok pic kawen yang grand giler kot...*mungkin....*

okey,nak citer versi lelaki pula...pada yang xbaca entry lepas dan xbaca lagi artikel mengapa lelaki kawen lambat korang leh klik kat entry tu ok...kat situ ade reason kenapa lelaki kawen lambat,tapi aqu nak jugak tokok tambah sikit biar sedap....huhu

ape cer tentang lelaki...?
first of all...kita mulakan dengan sikap....*suke ati je nak komen orang kan...?*
-aqu sebenarnye suke dengan watak kaum Adam ni...kenapa?sebab salah sorang dari kaum Adam ni akan datang dalam hidup aqu untuk jadi pemimpin dan pembimbing aqu...betul kan?

tapi kadang-kadang sikap dorang yang gemar bermain-main,susah nak berterus-terang memang sukar untuk wat perempuan tu faham dan 'tangkap' perangai dorang yang sebenar...maka dengan sebab ini jugaklah kekadang dorang susah nak dapat awek...

kalau jadi,katakan jadi,tidak hamba ternanti-nanti

selain tu jugak...ade sesetengah lelaki yang workaholic...dalam kepala otak die hanya pikir fasal keje,keje,keje!da xde benda lain da nak pikir...bangun pagi,g keje pastu balik tengah malam...bila masa nak cari calon isteri?ini pun reason kenapa dorang kawen lambat...

lagi ape yang menyebabkan dorang kawen lambat?
pe lagi kalau bukan fasal demand yang tinggi dalam urusan pernikahan...tapi,seharusnya bagi lelaki,korang kena firm juga dengan pendirian korang...cuba bersemuka dengan parents si dia,cuba berbincang dengan baik...xde salahnya pun,tapi kalau dapat mak ayah sebelah sana jenis makan duit,memang susah skit la...
*teringat plak kat ayah aqu...die ajar salah sorang kawan die supaya ugut pihak perempuan..kalau letak hantaran beribu-ribu,tolong jadi isteri yang solehah....amek kau!*


aqu pun kekadang geram gak bila dengar pihak perempuan letak hantaran tinggi-tinggi ni...haish!*eh,ni versi lelaki la...*

aqu rasa ramai yang xfaham dengan konsep pernikahan yang sebenar...mana satu yang kita mahu...?
redha Allah @ cakap-cakap orang...?

~fikir..fikir..fikir...~

cEriTa faSaL kAweN....[veRSi wAniTa]

assalamualaikum....cepatnya da nak malam....cepat la juga hari berlalu....sampai kadang-kadang xterasa pun penatnya bekerja @ nikmatnya bercuti....kan?
~xsedar gak aqu da semakin tua..~

semalam aqu dok belek-belek muka buku....tetiba nampak satu artikel menarik,tajuknye mengapa lelaki kawin lambat? kalau korang nak tahu kenapa,korang leh baca artikel tu..

pada aqu,isinya memang betul la...tapi kekadang sebab kita (merujuk kepada lelaki dan perempuan) kawen lambat adalah kerana sikap kita sendiri la...kenapa?

mana taknye,kalau yang perempuan,bila nak kawen,mintak macam-macam,kalau sama-sama membantu tu xde la aqu kisah sangat...ni nak berharap pada lelaki je...betul,aqu xpertikaikan kalau korang fikir macam ni...

'dia yang nak kat kite,so,die kena la usaha,xkan la mintak RM10k pun xmampu nak bagi?kang kalau bagi murah,die senang-senang je nak main-mainkan kite...'

aqu dulu pun pikir camtu juga...tapi bila aqu terjumpa dengan ayat ni,aqu berubah fikiran...

'sebaik-baik wanita adalah yang rendah nilai maharnya'
*kalau salah tolong betulkan*

maksudnya apa kat situ?
-yang aqu faham,bila Allah berfirman begitu,maksudnya,bersederhanalah dalam urusan pernikahan tu,yang penting bukan nilai hantaran,tapi nilai mahar seorang wanita tu....nampak je kecik,tapi nilainya besar...

apa konsep sebenar sebuah perkahwinan?
tujuan sebenar perkahwinan adalah untuk memberitahu kepada masyarakat bahawasanya korang da kawin,so,kalau orang kampung tengok korang berdua-duaan dengan lelaki,dorang tau la bahawa tu laki/isteri korang...
matlamat kedua adalah untuk saling melengkapi...baik perempuan mahupun lelaki,dua-dua saling melengkapi fitrah manusia...lengkap dari segi apa?zahir dan batin....
then,di sini la urusan mengembangkan keluarga itu terjadi...pembinaan baitul muslim terletak dibahu kedua-dua pihak...


tapi...bila korang mulakan dengan betapa gahnya sebuah perkahwinan tu,ade x korang fikir,apakah ia akan menjamin kebahagiaan rumahtangga tu sampai bila-bila?lebih penting,adakah ianya diredhai Allah?

orang lain buat pelamin cam istana,kita pun nak ikut...

 ~agak-agak bape la kosnye ni ea?~

orang letak hantaran Rm10k ke atas,kita pun nak buat...
ade lagi..sesetengah adat tu siap buat joget lambak tengah-tengah malam,band dan segala macam...
tapi..lepas kawen,hutang keliling pinggang...hidup pun xsenang....


da banyak da yang aqu tengok camni...paling dekat,tengok kat family sendiri je la...asal anak muke cantik,keje best,okeh..firm..hantaran RM10k...pergh...!kalau yang lelaki setuju,yang perempuan pun mula demand...

-nanti kawen,kite wat pelamin besar...nak bunga ros segar...nak itu...nak ini...
-nanti nak bagi doorgift ade pinggan mngkuk kat orang...bagi cekelat kat budak-budak...dan segala bagai la..

tu belum masuk bab nak tukar persalinan lagi tu...kalau dibuatnye yang perempuan tu minat citer korea,kang die wat perangai nak pakai kimono plak ke...?*kimono bukan Jepun ke?*huhu....

bersederhanalah wahai wanita bila saatnya kamu tahu yang dia tu adalah jodohmu....jangan diminta dengan macam-macam,tengok aje orang yang kawen dengan gahnya...setakat mana mereka bertahan?

fikir dan renungkan ayat di bawah....wallahua'lam....
Rasulullah SAW dalam hadisnya bermaksud, "Wanita yang paling banyak mendapat kurnia ialah wanita yang murah mas kahwinnya, yang senang nikahnya dan baik budi pekertinya. Dan wanita yang jahat ialah wanita yang mahal mas kahwinnya, payah nikahnya dan yang buruk budi pekertinya.
~bila aqu menasihati orang,maka aqu sedang menasihati diri sendiri juga~ 
entry berkaitan
tanda bahagia di dunia
kenapa berkahwin?  
al-Quran sebagai hantaran

sEgMen : Ben Ashaari sOaL ciNtA

weee....bangun pagi-pagi terus bukak lappy...bukannye nak g gosok gigi...hehehe....*cam pantun lak bunyinye kan?*

okeh,jenguk lagi ben ashaari n usha-usha entry baru dia...ade lagi segmen!sape nak join??meh angkat keyboard..!!heheh

first : letak header


then,jangan lupa pergi ke segmen Ben Ashaari soal cinta

second : jawab soalan berdasarkan jantina anda...

oleh kerana aqu ni perempuan,maka ini soalan yang harus aqu jawab.....

1.lelaki pilihan anda?
-aqu pilih lelaki yang leh jaga solat 5 waktu,boleh bertolak-ansur n bertanggungjawab n...kelakar?erm,tu bonus kot?haha....

2.perlukah lelaki seksi?definisi seksi seorang lelaki bagi anda?
-huhu...seksi?cemana aqu nak describe seksi ea?tapi aqu suke tangok lelaki masa die tengah drive...
*adeh..kantoi suda...-seksi la tu,mata fokus ke depan,aqu plak tengok dari pandangan sisi...euw!*

3.lelaki pastinya sanggup berkorban demi cinta..apakah anda rasa lelaki hanya berkorban sebelum memiliki cinta anda?apa jadi selepas dah memiliki cinta anda?
-huish,yang ni betul nih...selalunya macam tu la,sebelum bercinta semuanya die sanggup nak korbankan,tapi lepas bercinta,banyak la alasan die....mungkin sebab die da secure yang tu awek die n xde orang akan kacau awek die....tapi,kekadang bukannya dorang xnak berkorban,cuma tu adalah dugaan masa bercinta....
*aqu rasa memang camtu la...*

4.pastinya anda tidak sanggup bermadu bukan?kenapa?
-sensitif..sensitif...hahaha...gurau jerk....
-mungkin xsanggup bermadu sebab takut dapat madu yang pahit!tu yang xbest tu...kang abes rumahtangga kite die jahanamkan untuk kepentingan die sorang....

5.jika anda mengetahui pasangan anda punya teman wanita lain,apakah yang anda akan lakukan?
-hurm...berdasarkan pengalaman yang lepas,selalunye aqu akan selidik dulu betul ke tu teman wanita die,kalau da confirm,aqu akan tanya die face to face...sama ada die ngaku @ x..aqu akan lepaskan je...malas aih nak berebut...lagipun belum tentu die tu jodoh aqu,so,lepaskan je la n cakap terima kasih...

6.lelaki @ perempuankah yang mudah berlaku curang?
-ha...yang ni susah skit nak jawab sebab ni kena tengok individu...kalau dapat perempuan kaki kikis,for sure perempuan lebih mudah curang...kalau lelaki tu jenis suka perempuan dahi licin,ni pun mesti cepat curang juga...tapi biasanya lelaki cepat curang,sebab perempuan ni kalau dia suka @ sayang,dia akan sayang sepenuh hati...=)

7.setia...pada pendapat anda,siapakah yang lebih setia pada pasangan dan apakah buktinya?
-ini mestilah perempuan yang lebih setia...kenapa?sebabnya,cube tengok kalau lelaki tu da jadi duda,xsampai seratus hari wife dia meninggal,die da naik pelamin da....huhu
-macam yang aqu cakap tadi la,perempuan ni jenis firm kalau bab sayang,mesti sayang sampai mati punye la,
*sebab membe aqu da putus tunang,lempar cincin da 2,3kali da..tapi still gak balik ngan tunang die tu...aqu plak yang rasa nak ketuk kepala die*

8apakah anda seorang yang mudah cemburu?
-kalau da sayang mesti la cemburu,tapi bertempat gak la...tapi kalau aqu cemburu pun xde la lame pun,sebab aqu ni cepat lupe...hahahah....

yeay!da siap....korang macamana?nak join?jangan lupe klik kat link kat banner yang aqu letak tu ok??meh la kite share pandangan masing-masing...



aku jOin blOgList suHAiZa-qaSehOrkeD

first : jadi follower - done!

second : pilih kategori...of course saya ni perempuan...
-done!

third : buat entry dengan tajuk yang diberi dan bagi komen fasal blog suhaiza-qasehorked

okeh,ni entrynye...dan komen aqu fasal blog die...
blog die okey...font memang sesuai ngan mata...huhu
saiz font pun xde la kecik sangat @ besar sangat....
colour plak memang nice to see...
xde pe yang nak dikomen sangat

tapi kat kaki blog tu mungkin patut susun nicely...coz masa scroll dari atas nampak tersusun,tetibe sampai bawah nampak cam crowded skit...*sekadar pandangan je*

oh,by the way...meh kenal ngan pemilik blog tersebut...



oh,aqu pun nak promote kat korang yang nak join bloglist ni,korang leh tekan sini ok?

k la,nak wat yang terakhir - paste url kat blog die plak...


Sunday, March 13, 2011

Debat Blogger : Dendam laki dan perempuan


hoh?!cam panas je entry kali ni....dek kerana xde kije,aqu join segmen oleh brO kamikaze ni...kite nak citer pasal pe?tengok tajuk pun da tau kan?pasal dendam lelaki dan perempuan...sape yang lebih suka berdendam??

sape?sila angkat tangan cepat!


mesti sume xnak ngaku kan...?hurm...pendapat aqu,ni depends pada situasi gak la...kekadang perempuan suke berdendam,kekadang lelaki...
tapi secara keseluruhannya mungkin perempuan kot...

aqu tulis berdasarkan apa yang aqu rasa je...sebab perempuan ni bila die dah terlalu sayang,die da xnampak pe da...kalau die xdapat,orang lain pun xpatut dapat...ni kalau bab cinta la...

lagi satu,aqu pikir camtu berdasarkan pengalaman aqu gak la...huhu,tapi xde la sampai nak balas teruk-teruk,cuma balas kaw-kaw je....heheh....

kaum lelaki die agak rasional skit soal suka berdendam ni,bukan la maksud aqu xde langsung yang suka berdendam,tapi agak susah nak jumpa...kalau ade pun,yang memang mental illness dan selebihnya tu mungkin jenis yang sama cam aqu.

kalau bab study...memang xyah cakap la...da sah-sah la perempuan yang suka berdendam...!haha...
*ada unsur riak kat situ*-.-!

tu je la beberapa alasan aqu untuk debat pada hari ini...

~meh sape lagi yang nak berdebat?~

jOm jOin bLOgList Tengku Ashran


yeay...!!!
join bloglist lagi...
heheh...

kali ni aqu nak join bloglist tengku ashran
uh,sape tu?
macamana nak join?

nanti ushar kat bLog tengku ashran ok?
meh le kite join ramai-ramai...
tarikh tutup ari khamis ni tau...!
cepat-cepat.....

*nak wat checklist jap*
-follow --> sudah-
-letak header --> sudah-
-entry --> sudah-
-oh...now nak tinggalkan link plak!-


rAhSia Allah...tSunAmi JepUn...

1. Tarikh yg berlaku adalah pada 11/3/2011 bersamaan 6 RabiulAkhir 1432 Hijah or 6/4/1432.

2. so dengan tahun 1432 di pecahkan 14 || 32.

3. Jawapanya Jujuz ke 14 Quran.

4. Dan bulan 4.
 
Rahsia angka tahun ini : Jujuz 14 Ayat Quran ke 4.



Rujuk di Quran.



1. Jujuz 14 bermula pada surah Al-Hijr, dan ayat ke 4 dari surah AL Hijir menyatakan

...

"Dan kami tidak membinasakan suatu negeri, melainkan sudah ada ketentuan yang tetap baginya".



2. Rahsia seterusnya yang menunjukan Malapetaka ini akan berlaku di Jepun ialah dengan kedudukan Jepun dan Wilayah Seedai pada kedudukan geografi bg ( Jepun : Latitiude 36, Longtitude 138)



so dlm 1432, 14 dh di ketahui Jujuz Al Quran. maka yang di pecahkan 14 || 32 so di pecahkan lagi 3|2 ,so now secret no adalah 3.
 
di ambil pula lokasi latititude dan longitude.


3+6+1+3+8 = 21

so next 2+1 = 3

proved *. yg di maksudkan dengan no 3 adalah negara jepun.


Dan di dalam jepun jugak terdapat banyak wilayah.. maka wilayah yang akan di turunkan malapetaka itu ? Wilayah Seedai pada kedudukan geografi Latitiude 38'15 dan Longtitude 140'53


makan 3+8+1+5+1+4+0+5+3 = 30

so next 3+0 = 3.

*proved wilayah yang tuhan maksudkan dgn angka 3 adalah Wilayah Seedai di Jepun.



3. Rahsia seterusnya dengan tarikh 6
 
msa yang di laporkan oleh Jabatan Metrologi Rusia.. gempa bumi berlaku pada masa 1446 waktu Jepun..



so 1+4+4+6 =15

so next 1+5 = 6

*proved 6 membawa maksud masa yang akan berlaku.


4. Dah yang seterusnya 1432 apabila di pecahkan 14||32, kini di ambil pula angka 14 dan di pecahkan 1||4 , maka angka satu boleh di kelaskan sebagai permulaan hari. maksudnya di dalam Islam Jumaat adalah hari pertama dalam minggu itu. so angka satu memberi maksud malapetaka itu akan berlaku pada hari Jumaat.


5. Lihat.. betapa benarnya ayat al quran. segala yang di nyatakan tetap berlaku. walaupun suduh berabad kitab Quran di turunkan.


6. Walaupun zaman berubah sejauh mana sekalipun.. Al-Quran tetap bagi sepanjang zaman.

7. Di percayai banyak lagi rahsia yang masih tidak dapat di ketahui di dalam tarikh ini. namun sekadar ini pun telah membuatkan kita lihat dengan mata kita sendiri betapa mulia Al-Quran. dan segala yang di ungkapkan di dalamnya

8. WauAllahhu Allam.



Di persilakan untuk share. bg mengingati kite kembali tentang segala perkara yang terkandung di dalam Al-Quran adalah benar buat selamanya. mahupun di dunia atau pun akhirat.


~renung-renungkan....~

Saturday, March 12, 2011

BEN ASHAARI : BLOGGER LELAKI vs PEREMPUAN


okeh,now nak jawab soalan dari ben ashaari ......

1.- pendapat blogger lelaki dalam entry,adakah benar-benar ikhlas?
--> selalunya memang ikhlas la,sebab lelaki ni jenis xpandai nak coverline,memang akan direct and straight to the point je....

2.-blogger lelaki malu nak letak gambar,kenapa?
--> ntah?dorang mengade kot?huhu...tapi besenya lelaki suke bila orang terima die kerana apa yang ade pada diri die,so,kalau die letak pic dorang sekalipun,mungkin follower tu bukannye suke kat ape yang die tulis,tapi suke nengok pic die je....mungkin kan?

3.-kenapa lelaki berblog?
--> kebanyakannya nampak seperti nak berkongsi apa yang dorang tahu especially tentang masalah sosial,dan isu semasa....

4.-blogger lelaki lebih mudah dapat follower perempuan,kenapa?
--> sebab perempuan lebih ramai dari lelaki....sebab tu la dorang banyak follower perempuan,kalau lelaki lebih banyak dari perempuan,mesti follower dorang pun ramai lelaki kan?
--> ade sesetengah perempuan gemar dengan penulisan santai dari blogger lelaki,ini pun salh satu sebab juga...

5.-blog lelaki yang anda wajib masuk setiap hari...

6.-jika saya blogger lelaki...saya akan letak...
--> template warna hitam

~selesai!~

Friday, March 11, 2011

LaYaKkaH aQu uNtUk diA....

pernah x korang dengar kata-kata 'perigi cari timba'?korang rasa relevan ke sume tu?

*suatu hari,perigi bergerak mencari timba...memandangkan timba tidak datang,maka seharusnya perigi yang pergi mencari timba....kalau x,sape yang nak cedok air yang ade dalam perigi ni?*<---macam ni ke?

mungkin boleh kan?
erm...tapi aqu takut,sebab aqu pernah wat camni dulu,tapi kena reject!damn...!
hahaha....tapi...ada hikmahnya jugak bila wat macam tu...sekurang-kurangnya aqu da cuba untuk berterus-terang,kira berani la tu kan??

tapi sekarang,aqu mula rasa yang hati ni cam dulu,tapi mungkin lebih dari tu...oh,aqu da xsanggup nak hadapinya lagi...

sekarang orang post fasal tsunami kat Jepun...ouh..secret admire aqu ade kat sana...dia ialah conan aqu...huhu..comelnye bila aqu gelarkan die conan...kalau die baca mesti die cakap aqu gila...tapi...dia akan tahu ke?mungkin dia xkan tahu kan?dan aqu mungkin akan pendamkan ni sampai bila-bila....


mana yang baik?terus-terang dengan dia?kalau die reject aqu,aqu mungkin xdapat kawan ngan die lagi....aqu tengok die cam main tarik tali...*tolong jangan tarik kuat-kuat,kudrat saya xsekuat kudrat awak...*
layak ke aqu untuk die?hurm..dah la aqu ni kurang serba-serbi...mungkin aqu patut nilai diri aqu balik....

kata orang,kalau kite xmampu menjadi partner dalam hidup die,mungkin lebih baik kite jadi kawan sampai bila-bila dengan die...betul ke?
tapi,kalau xberterus-terang,mungkin die adalah jodoh yang ditakdir untuk aqu?


aqu harap dia terbaca...tapi dalam masa yang sama aqu harap die xtahu...urghh!aqu da keliru....xpe la,aqu akan keep it as a secret...ade dia setiap hari sebagai kawan lebih baik dari langsung tiada....

~dear my conan edogawa : if i can tell you something....~
~cilok dari uncle google~

::saya menunggu khabar dari awak,moga awak selamat::

Thursday, March 10, 2011

aQu + sUaMi OraNg...

mood : unwell,speechless,thinking...

aqu rasa mood malam ni agak swing...xtau nak bercerita dengan siapa...hati makin sakit dan pedih...rasa nak maki,tapi xterkeluar plak dari mulut ni...apa salah aqu hingga ini dugaannya tertimpa untuk hati aqu....??

~tengok!betapa sedihnye aqu!~

berdosa mengeluh,lagi-lagi atas takdir Allah,kerana Dia Maha Mengetahui....aqu da cuba menerima takdir ini dengan mengelak seorang demi seorang...seorang demi seorang itu yang statusnya suami orang!!yang da ade anak!!....

dulu,masa aqu mula menolak dengan baik,die da berjanji xkan datang lagi...*apesal tetibe ayat cam bahasa Indon je ni...?*

aqu xsuke betul benda-benda mengarut ni datang dalam hidup...siyes!ni da tiga orang da...!xkan la takdirnya aqu kena kawin ngan laki orang??huish!nak mampos???

aqu xnak...!xnak...!xnak...!
aqu da tersangat penat mempertahankan diri seorang diri....dulu,bila jadi macam ni,aqu rasa stress sangat-sangat dan sekarang aqu rasa aqu dah down...!*mood untuk tackle orang yang aqu suke pun da xde da...haha,sempat lagi tu..*


~xnak tolong xpe...aqu nangis sekarang!~

sape yang nak dengar ape yang aqu nak citer ni...?aqu da xlarat...ok,fine...jalan terakhir yang aqu ade...aqu cuma perlukan seorang lelaki untuk berlakon jadi pakwe aqu....sape nak tolong...???

~ok fine...xde orang nak tolong...~

[KAMIKAZE] Aku nak join bloglist Kamikaze !


aqu xpernah lagi join untuk bloglist sesape,so arini aqu nampak red-kamikaze promote untuk join bloglist dia.
ape lagi,join je la,bukannya susah pun.

kat sini aqu nak tag 2 orang...sape?


~haha,jae suk,ko kena lagi!~

i aM nUmbEr fOur....

review filem : i am number four....

sape yang da g tengok angkat kepala...huhu...berapa bintang agaknye nak bagi...???

meh tengok ape sinopsisnya :

Mengisahkan tentang seorang lelaki yang mempertahankan puaknya daripada pupus...Dia dikejar oleh puak Megadorian mengikut turutan nombor yang diberi.Lelaki ini plak terpaksa hidup berpindah-randah untuk mengelak dari dikesan oleh puak Megadorian....(btw : aqu terlupa nama puak hero ni...)
Bagaimanapun,semasa dorang ni melarikan diri ke Paradise,Ohio,lelaki ni mula diberikan kuasa yang sebenar.
Sejak tu lah dia belajar untuk mengawal kuasa tersebut.

Siapa dorang dalam cerita ni?korang kena la tengok sendiri.Oh,selain daripada number 4,ade gak number 6.
Watak number 6 ni memang menjengkelkan aqu skit,mana xnye,watak die poyo giler,geram lak aqu nengok.

meh tengok skit antara babak-babak yang kekadang wat aqu gelak....hahaha

-perrggghh...kua lampu tu..-

-yang ni bukan setakat gelak,geli pun ade..eeuuww...-

-watak die comel giler..huhu-

-yang ni sape?tengok sendiri la..malas nak citer-

ape-ape pun cite ni ade gak yang xbestnye,part yang aqu nak komen ialah masa first intro tu,cara number 3 mati macam xmasuk akal pun ade sebab dorang ni masing-masing ade gifted tersendiri,tapi number 3 tu mati kejap je,xsempat lawan pun.

pastu satu lagi aqu xpuas hati fasal chimera die tu,tetibe je datang.da la tu,cam xlogik la ade anjing kat hutan terpencil tu.dorang cam xpelik,tapi aqu pelik la...

masa si Henri tu mati,aqu xnampak pun kat mana tempat tu,mula-mula ingatkan kat pantai.rupanya kat tepi jalan ketapi!lepas die mati,dan-dan tu jugak ketapi lalu...hampeh je...kalau korang perasan,cara Henri mati tu agak stylo gak la,hahaha....xcaye?g tengok...

itu saja untuk kali ini...ape?citer da basi?tapi....aqu da tulis pun entry ni..err,ade aqu kisah??

dush!-**** (4 bintang)


~selalu dongak ke langit melihat bintang...~

Wednesday, March 9, 2011

tRenD seKaRaNg,cOupLe bReAk,cOuPLe bReaK laGi...

disebabkan ketiadaan nafsu menulis entry,maka aqu join segmen oleh brO framestOne ini...

oh,credit to nur qasrina kerana mencetuskan idea...


meh tengok pandangan aqu,kenapa :
-aqu rasa dorang ni cuma nak try and error,mana satu pasangan yang match ngan kehendak hati dorang...
   maksudnya : selagi rasa xjumpa yang betul-betul match maka selagi tu lah dorang akan melakukan habit couple break couple break ini...

-pendapat kedua pulak,bila couple break couple break ini terdiri dari golongan remaja yang sosial,mereka lebih cenderung untuk bermain-main dengan sesuatu yang baru,nama pun remaja,semua benda nak cuba...da dapat yang ensem,nak lagi ensem...kadang-kadang dorang ni lebih gemar kepada habit menunjuk-nunjuk...

-pendapat terakhir aqu,ia mungkin disebabkan oleh keterdesakan untuk mencari pasangan...mungkin?siapa tau kan?

okeyh,sape yang nak join segmen ni,leh click kat brO framestOne



sAyA meNcAri.....

ku mencari...ku mencari....*baca secara berlagu*hahaha....

ape yang aqu cari ni....?????ayam golek?da makan da 3 hari lepas...bila aqu sibuk berjalan-jalan di dalam alam maya ni,aqu tengok,ramai blogger yang menghargai follower dorang....err...aqu pun nak wat jugak la...agak-agak boleh x?ade x yang nak follow aqu?ade x...????ceh,cam marah lak....

okeylah...arini da dapat no yang cantik..iaitu no 99 jatuh kepada....jeng jeng jeng... cik naqiah !!!

~tetibe aqu rasa geram dengan printscreen!~

tengkiu,tengkiu,tengkiu....kerana sudi menjadi follower saya yang ke 99...sayang lebih la...hadiah?nanti saya mesej awak secara peribadi...eceh..!peribadi tu....

okeh,now,persoalan yang aqu nak cari sekarang bukan duit...aqu nak cari follwer yang ke 107...kenapa 107?sebab birthday aqu 0710...alau terbalikkan jadilah 1007,nak tunggu follower beriban,jawabnye aqu da beruban!hahaha

so,aqu potong la satu 0 tu n jadi lah 107....erh..!sakit leher...aqu nak tido dulu la...penat...penat berbloging,berblogwalking,berSB lagi....

nanti da ade yang ke 107,kite jerit ramai-ramai okey...?hahahah...

hadiah?---aqu tengah pikir...

~bismikallah wa amut...~
zzzzzzz

Tuesday, March 8, 2011

kiSzYdOLL giVeAwAy....:)jOm seRtai giVeAwAy kiSzYdoLL...











teruja x tengok sume bear-bear nih...?cumel kan?
honestly,aqu bukan peminat bear...kalau orang wat contest nak bagi bear aqu xjoin pun,tapi bila tengok bear yang ini...
siyes,rasa cam teruja giler nak peluk,nak babab-babab manjew kat montot bear ni...huhu,


okeh..macamana nak dapat sume ni...?meh le kite sesama masuk contest yang dibuat oleh cik balqyys ni,kalau kite menang,kite leh dapat hadiah bear..!2 kiszydoll mr bebey..!

ini link contest tau...!
kiszydoll giveaway

nanti korang leh baca macamana nak masuk contest ni
cik balqyys da terangkan syarat-syaratnya...

sape yang teruja sila angkat tangan dan mula menaip untuk contest ini...!
tarikh tutup : 20 may 2011

~sangat teruja,paras adrenalin da mencanak naik...~

oH..LeLaKi...!

entry kali ni khusus untuk lelaki...kenapa?sebab aqu nak jual ubat kuat...hahahah*ok,merepek!*

huish,mintak jauh aqu nak wat kije camtu...okey la,ini adalah tentang kesihatan lelaki...huuu...concernnya aqu..hehe... perempuan pun boleh baca,lagipun ni kan pengetahuan,at least korang leh gak sembur berapi mana-mana part yang patut...kan?kan?

okeh,meh la baca....

1.Lelaki...!sila berhenti merokok!
-kepada yang belum merokok,xyah la mandai-mandai nak merokok plak...piat mulut tu kang...

-wahai perokok,kalau ade rasa nak merokok,try la lengah-lengahkan nafsu merokok sampai la nafsu tu hilang sendiri...macamana?err...alihkan perhatian dari terfikir untuk merokok...sibuk-sibukkan diri dengan wat kije lain...

-ape?xtahan jugak?okeh...aqu bagi hisap..tapi..bukan rokok!cube la isap gula-gula,kunyah chewing gum,makan buah-buahan...ini untuk membantu korang mengurangkan rasa ketagih tu....

-selain dari tu..jangan lupa amalkan cuci tangan..mana la tau kot-kot da lame sangat merokok sampai rokok pun da jadi bau badan kan...?so,bila cuci tangan,xde la sangat terbau-bau rokok tu...
*psst : jangan lupa mandi jugak tau...!

2.Lelaki...!kamu banyak penyakit...!
-ha..takut x?takut x?huhu.....
-Laporan Pusat Kawalan Penyakit ( CDC ) 2004 menyenaraikan pembunuh utama lelaki Amerika diterajui oleh penyakit
                     --> jantung,
                     --> kanser,
                     --> penyakit sekatan pernafasan kronik ( COPD )
                     --> kencing manis,
                     --> influenza, (ni da banyak da sekarang)
                     --> pneumonia,
                     --> buah pinggang,
                     --> penyakit hati kronik,
                     --> kemalangan,
                     --> bunuh diri..

-korang mesti xrisau sangat kan sebab korang dok Malaysia dan bukan Amerika..betul x?tapi.....ade tapi tu..
korang kena ingat bahawa penyakit jantung masih lagi berada di ranking utama..*bukan ranking Alexa*
seterusnya diikuti oleh kanser...
*kat PPUM tu da nak tambah katil kat wad kardiologi,kenapa?sebab ramai sangat yang sakit jantung...*
-oh..disebabkan oleh perokok semakin bertambah seiring dengan kenaikan harga rokok,maka penyakit COPD ( chronic obstructive pulmonary disease ) juga akan bertambah....

3.Lelaki...!cepat berlari..! 
-huhu...berapa ramai yang suka berlari wahai lelaki?
-meh baca kenapa korang kena berlari....

-berlari selama 8 jam seminggu mampu menurunkan risiko gangguan kanser prostat.
*nasihat ini adalah lebih relevan kepada rakyat Asia*
kenapa?sebab gaya pemakanan orang Asia adalah tinggi lemak dan kolesterol yang boleh mendorong pembesaran prostat.
-dah bersenam,berlari jauh-jauh..jangan lupa makan buah dan sayur ea...?
                                     sumber : Universiti Harvard-berdasarkan kajian...

4.Lelaki...!kamu gagap...?
-err...gagap,bukan gagak ok...
-kanak-kanak lelaki cenderung untuk mendapat kegagapan ini berbanding kanak-kanak perempuan,sesetengah darinya boleh dirawat dan sebahagiannya lagi akan berterusan sehingga usia matang...

-macamana kalau anak korang gagap?penyelesaiannya ialah : rawat melalui terapi pertuturan dan hasilnya xsama antara satu sama lain,mungkin akan cepat,mungkin lebih lambat...so,kena selalu praktis,jangan harap nak anta g terapi je,tapi balik umah,wat bodo ngan anak tu...


~yang mengikuti terapi gagap..~

okeh...itu je untuk kali ini....
komen la kalau suka..oh,aqu xpaksa....*pantun*
hahaha....

~nanti cite fasal oh,perempuan...!

dAri cEriTa LucAh...

err...agak menggigil nak wat entry nih...sebab ini adalah entry lucah...diulangi...entry lucah...!okeh..sebelum membaca,sila tutup mulut....*haha*

ini adalah entry sambungan dari entry si jae suk ni wat...die wat episod semalam,aqu plak wat episod arini...

BERMULA SEBUAH CERITA LUCAH

oleh kerana monitor aqu ni cm siput je cute nye...pndai-pandai la korang zoom...err,tu intro baru ok...tapi,lepas mamat background kuning ni mencelah...kitorang da dilanda demam pantun balik....

~apesal kecik lak nih...?xnk tunjuk budak background kuning tu ea...?~

mula-mula kitorang xlayan pun...malas seyh,kang si rahim pandai tu wat giler cam semalam?x ke naya tu...?
tapi nak tergelak gak la *walaupun sebenarnye da tergelak pun* bila aqu tengok komen yang ni...

!
!
!
!


 ~apesal ngan printscreen aqu nih...makin kecik lak aqu tengok!~
AAHHH!!
itu yang terakhir...!demm...!

~BENNCCIIIII......!!!!!~

sebelum aqu chow..aqu nak tag

rasanya tu je la kot...


~aqu benci printscreen..~