dWeT beLi uBaT

Wednesday, October 6, 2010

tEraPi mELaHirKAn bAyi...

seakan ada banyak perkara untuk aqu bercerita...walaupun sekarang aqu sibuk mendengar talk dari pegawai2 atasan,tapi otak aqu sibuk pk aqu nak kongsi ape ngn korang...sebab banyak giler yang aqu rasa aqu leh kongsikan dan yang nak aqu kongsikan...kalau lah semua tu dapat ditulis dengan serentak...heheh

korang belek tak metro arini?
rugi korang xbelek coz ada panduan kecemasan yang boleh dibuat jika anak korang tercekik susu...ape yg aqu terangkan dalam entry sebelum ni hanyalah cara untuk mengelak sahaja...coz pada aqu,aqu nak ajar korang bagi perawatan kecemasan pn aqu takut korang xleh nak imagine macamana cara yang betul...

xpe lah..t aqu ade pic yang perfect,aqu akn update untuk korang k...?

ape kate aqu ajar bakal2 ibu yang melalui kandungan pertama macamana cara yang betul untuk melahirkan anak secara normal....?ok x?


first aqu nak tanye,pe perasaan korang bila dapat tau tentang kandungan pertama tu?
huhu..mesti hepi giler kan..?frasa utk jadi seorang ibu akan melengkapkan hidup sebagai seorang wanita dan ini adalah suatu keajaiban...

ajaib kan bila terdapat satu nyawa dalam kandungan kita?
merasai saat2 dia membesar...
merasai saat2 dia bergerak menendang-nendang perut...
sangat indah!

time aqu posting kat labour room dulu..aqu berdepan dengan ramai bakal2 ibu..mengandung untuk kali pertama...tiada pengalaman melahirkan..perasaannya sangat takut...

mari aqu ajar cara untuk melakukannya dengan baik..
sekurang2nya korang ada idea dan ade ilmu untuk melakukannya...

xsemua wanita boleh bersalin secara normal,sebab..ini bergantung kepada kedudukan bayi di dalam kandungan..if kedudukannya normal,mudah bagi wanita itu untuk melahirkannya,dan kedudukannya songsang,ia mungkin akan membahaykan nyawa bayi terutamanya dan sebab tu pembedahan perlu dilakukan...

selain tu,ade lagi sebab2 lain yang tidak membolehkan ibu melahirkan bayi secara normal...

okeh...kite teruskan pada pelajaran kite,
pelajaran yang pertama...
bila saat untuk melahirkan itu semakin hampir,biasanya ibu akan mengalami kontraksi yang kuat...kontraksi ini akan menyebabkan perut menjadi tegang dan kesakitan yang dirasai adalah kuat..bagaimanapun,kontraksi itu boleh datang dalam jangkamasa yang sekejap dan kadang2 lama...

bila doktor menyediakan ibu untuk proses bersalin,adalah perlu diingatkan!
oh ibu..jangan banyak menjerit semasa meneran!
~jangan gelak..coz its true...menjerit xkan bagi apa2 effect untuk buat baby tu keluar...

first...
teran hanya pada saat kontraksi berlaku sahaja...!
~bila ibu da rasa kontraksi tu,mula la push baby keluar n push semasa kontraksi akan memudahkan baby keluar...
~bila kontraksi berakhir,relaks...dan tarik nafas...
~start pushing again when the contraction begin..

second...
bila nak push,pastikan kepala diangkat dan dagu mengenai dada...
~ini adalah cara yang betul untuk push baby out...n cara yang betul untuk meneran...

third...
jangan sesekali angkat punggung semasa push baby keluar...!
jangan!!
~ini boleh menyebabkan bukaan os(laluan) mengecil dan baby susah nak keluar...

fourth...
take your time...
~jangan stres sgt coz it will effect on how you push your baby's out....

oh,lg satu..
kalau korang push sambil pegang pagar katil tu..make sure yang korang sebenarnya push sambil tarik pagar tersebut dan bukannya tolak!okeh...!

itu yang aqu dapat tolong korang bila korang bersedia untuk bersalin...
oh,let's enjoy this...!



~so cute...!~


2 comments:

L@g3nd@ buD@k N@k@L said...

bsrkan pergorbanan ibu kita..semasa melahirkan kita..mesti sakit...oh ibu...

tika said...

@L@g3nd@ buD@k N@k@L
a'a..btul..sgt terseksa tgk dorang bertarung nyawa melahirkan anak...n it always remind me to my mom...