dWeT beLi uBaT

Sunday, October 3, 2010

spLiT bAnaNa...?

huhu...aqu sebok dok nak tau ape kebendenye la split banana tu...dok tanya2 membe,xde pun yang tau.agaknya dorang pun cam aqu,xpernah makan split banana tu...sampai lah satu ketika,Allah menemukan aqu dengan seseorang yang pernah makan makanan itu.hahaha...

~sedap ker?~

dan rupa2nya bukan split banana..tapi banana split...!hahaha,adeii..sengal betul.

okeh,dan cerita terbaru..semalam aqu melepakkan diri kat depan tv,men game kat laptop sambil dengar berita.
aqu jumpa lagi satu split...nak tau pe?itu lah namanya split personality...ini bukan makanan okey!ini adalah salah satu penyakit mental..



apa itu split personality?
~split personality adalah keadaan di mana seseorang individu itu memiliki dua personaliti @ mgkin lebih..

ape plak dua personaliti @ lebih tu?
~meh aqu bagitau ape itu..
**keadaannya adalah begini : dalam satu2 masa,seseorang itu dilihat berpewatakan menarik,baik,rajin dan bertanggungjawab.tapi,dalam masa yang lain dia boleh berubah menjadi seorang yang sombong,pemarah dan kejam.
**faham?

kebanyakan dari kita hanya mempunyai satu personaliti sahaja,dan individu yang memiliki split personality ini lazimnya sukar untuk diramal.dan untuk pengetahuan juga,dalam berita semalam dilaporkan lebih 2juta rakyat Malaysia mengalami split personality.

ntah2 salah sorang drpd dorang ade je dekat2 ngn korang kot?huhu

okeh..
aqu tau dalam otak korang tu da bermain-main da gambaran wajah seseorang..hahaha...betul x?
sape lg kalau bukan dalang kepada pembunuhan Sosilawati.


sekarang kita amik tau apa plak simptom @ tanda2 mereka yg mempunyai split personality ini..
~kebiasaannya mereka mengalami kemurungan (depression)
~mood yg berubah2..(sekejap ok,sekejap x ok)
~mengalami gangguan dalam tabiat tido (insomnia,sleepwalking...)

**sumber dari mental health
time aqu study dulu,lecturer aqu de bagi soalan personaliti dan setiap jawapan itu menentukan personaliti masing2.hasilnya,lebih kurang 97% student mempunyai satu personaliti dan aqu termasuk dalam 2% lagi.
hahaha...

tapi,kecelaruan identiti ini adalah merbahaya apabila penghidapnya tidak mampu untuk menangani personalitinya dengan baik dan aqu adalah penghidap yang berjaya menanganinya dengan baik...heheh..

bagaimanapun,cuba kenali personaliti anda dengan baik,jalani hidup dengan cool dan tangani stress dengan bijak.

~anda adalah apa yang anda mahukan~


4 comments:

mia said...

hehehe..xpenah mkn pon...btw, nice entry ni..

miss cloudy said...

laa.. sian ada gak org yg tatau banana split.. hehe.. sorry yer.. there's always the 1st time for everything... nice entry.. very informative pasal split personality tu... orang politik pun ramai sakit camtu kan.. hehe

tika said...

@mia
hahaha...same la kite

tika said...

@miss cloudy
huhu..tu la pasal...kesian saya,hikhik..pasni kena g mkn la jwbnye...yup,sometimes org yg famous pn de split personality