dWeT beLi uBaT

Monday, October 11, 2010

fiRe bUrNinG...

korang penah dengar ke lagu tu?kalau xpenah dgr...xtau la aqu nak cakap pe...korang cari la kat youtube n dgr sendiri....heheh...


arini aqu terlibat dengan kursus kebakaran...uish!best giler kot pegawai tu bg talk...tp best tu untuk lelaki je la...utk girl cam aqu ni,xde la best sangat dengar die bercakap hal suami isteri tu banyak2...malu seh...!

korang pernah tengok kebakaran?
pernah tolong padamkan api?
@ korang pernah terbakar?
haish! mintak jauh la....kalau 2 yg kat atas tu mungkin okey lg kot...

first step sebelum aqu ajar korang hal2 kebakaran...
jom menari....!!!heheh,banyaklah nak menari...

ape yg korang tau tentang kebakaran?in other words..fire..??api ni kecil2 jd kawan..leh wat men masak2 lg... tp bile besar,leh jd lawan da...silap aribulan,api tu yg masak korang..!sape nak jawab tu...?

macamana api terjadi?
okeh..ini adalah 3 elemen @ faktor yang akan mencetuskan api @ kebakaran...
1.oksigen
2.haba
3.bahan api

kalau xde salah 1 drpd 3 ni...api tu xkan terjadi...faham...?
so,utk mengelakkan api itu terjadi,korang kena hapuskan @ jauhkan salah 1 elemen tersebut...

kite masuk kepada jenis api...
jenis api ada 4 yg mana dibahagikan mengikut punca @ bahan api tersebut iaitu:
1.api pepejal...
~api yg camni biasanya terjadi berpunca dari bahan pepejal seperti kertas,kayu,tekstil...

2.api cecair
~ia juga dikenali sebagai bahan2 berminyak..contohnya seperti petrol,diesel...

3.api logam
~contohnya seperti kalium @ besi dalam erti kata yg mudah...

4.api gas
~nama pun gas...jadi contohnya adalah seperti hidrogen,methane,buthane...

okeh...da tau sume jenis api dan bahan yg boleh mencetuskan api kan?so,pandai2 lah korang jaga bahan2 tersebut dan jgn sesekali campurkan dgn elemen lain yg mencetus kebakaran tu...okeh?

da tau ape itu api,mcmn ia terjadi,dan jenis2nya..sekarang kena tau mcmn plak nak padamkan api tu....
kenalpasti dulu jenis api,baru korang leh tau mcmn nak padamkan api tu....
1.api jenis pepejal
~boleh dipadamkan dengan menggunakan alat pemadam api jenis air dan debu kering...

2.api jenis cecair
~guna alat pemadam api jenis buih,debu kering @ oksigen bagi menghentikan rebakan api...

3.api jenis logam
~gunakan alat pemadam api jenis debu kering @ karbon dioksida untuk memadamkan api...

4.api jenis gas
~gunakan alat pemadam api jenis pasir kering @ karbon dioksida...

korang kena tau ni sebab nnt kalau korang tersalah guna alat pemadam api,silap aribulan barang yg sepatutnya boleh diselamatkan tu terus xleh guna...kan rugi namanya tu...?betul x?

contohnya,korang kena guna pemadam api jenis buih utk padamkan punca kebakaran dari komputer,tapi korang g guna jenis air...lemas la jawabnye komputer tu n langsung xleh guna...at least ble guna yg jenis buih tu,ia xmerosakkan barang dalam yg lain dan masih ada peluang utk dibaiki lg...

cara nak guna alat pemadam api?korang xtau ea...?meh aqu ajar...
~mula2...pastikan korang tau bahan yg terbakar dan korang amik alat pemadam api yg sesuai...
~kemudian...tarik @ pulas/putar picu sampai ia tercabut...tarik bahagian yg korang pulas td keluar...
~then,korang pastikan yg korang berada sehala dengan arah angin...jgn sesekali menghadap arah angin!
kang xpasal2 muke korang terbakar...
~pastikan korang pegang hujung hos supaya ia tetap pada kedudukannya
~lastly,tekan picu menghala ke arah punca api...

=jangan lupa utk pastikan kandungan tank tu dalam paras berwarna hijau menandakan alat pemadam api itu boleh digunakan

~pegang kat hujung cam encik fireman tu pegang tau!~

okeh,korang faham x ape yg aqu ajar?
apa yg penting sekali semasa kebakaran?korang kena bawa apa?sape terer...?heheh
yg penting adalah korang kena bawak bertenang...ok?jgn panik xtentu pasal coz itu leh buat korang memburukkan lg keadaan...

k la..jaga diri tau,jangan main api...jauhkan punca api drpd bahan api...

~ada lagi 1hari untuk dengar talk tentang kebakaran...~



1 comment:

mia said...

huwaa..nice info