dWeT beLi uBaT

Tuesday, October 12, 2010

sAhaBaT @ kEkaSiH....?

baca tajuk entry tu betul2...pastu tanya diri sendiri nak pilih yg mana....?jgn tanya aqu sudah...heheh
aqu rasa benda2 camni da x praktikal utk ditanya lg...masing2 da tau mn plhn yg baik utk dipilih...melainkan orang yg pendek akal...

aqu rs cam nak lempang kepala membe aqu yg suka nak bangga2kan bf dia (mungkin sbb dia tau yg aqu xde bf,thats y die jd cmtu kot...?)padahal hakikatnya bf dia mmg xguna langsung!

aqu bukan nak buruk2kan bf die yg mmg sedia buruk(hahaha) tp tu lah kenyataannya...siyes wei...ade ke ptt time mmbe aqu tu nak pndah umah,de housemate dia mntak tlg bf mmbe aqu tu angkat tv,si bf tu cakap awl2 dia xnak angkat..!kalau aqu ade kat situ...xtau la sound level bape aqu bagi kat lelaki xguna tu...!

kalau dapat bf spesis camni,bek reject awal2...kalau x,nnt korang kawin ngn die,alamat tinggal tulang la korang nnt....

tp sebenarnya korang tau x,bahawa menjaga seorang sahabat itu lbh susah drpd menjaga bf korang?dulu aqu pernah g usrah...akak naqibah tu bgtau aqu,ada 3 tingkat persahabatan...aqu igt 1 je...tingkat persahabatan paling tinggi...iaitu mendahulukan sahabat melebihi diri sendiri....


pe yg korang faham dr ayat tu?
aqu bg satu situasi...
~ni utk ppuan,katakan korang g shoping..pastu jumpa sehelai bj yg korang suka sgt2...n kebetulan mmbe korang pn nakkan bj yg sm sedangkan tu la bj yg terakhir yg ada n korang mmg da lame cr bj cmtu...pe reaksi korang ble mmbe korang nakkan bj tu jg?

~korang akan mengalah ke?n korang rela ke mengalah?ikhlas ke nak mengalah?itu baru baju...kalau masuk bab lain?korang nak selalu mengalah ke...?

aqu rs xde orang akan mengalah dengan mudah kan?lebih2 lg dengan ikhlas..selalunya kite wat cmtu sbb nak jg hati n kebanyakannya xmengalah pun...betul x?

korang tau x,aqu pernah dgr 1 ceramah,tp aqu lpe sape yg bg ceramah tu...
katanya,kalau kita pakai sehelai bj dan ada org menyukai baju yg kita pakai tu,kte kena bg baju tu kt org yg nakkan bj tu tau!ha...pe kate korang?sanggup ke nak bg?

 aduhai sabahat...!
aqu lbh rela pilih sahabat berbanding kekasih...
walaupun ssh nak jg sahabat tu,sekurang2nya aqu tau dia lah tmpat utk aqu membuat pahala...seseorang yg selalu ada dgn aqu susah @ senang...
tp aqu rs,sekalipun apa yg kita wat tu hanya utk menyenangkan hati sahabat tu,sekurang2nya kita berpuas hati dengan keikhlasan tu berbanding menyenangkan hati bf sendiri...(bf ni dlm konteks bf yg menyusahkan!)

tp berpada2 juga dalam memilih sahabat tu...jgn tersalah pilih,kalau x,baik sahabat @ bf,dua2 pn xguna...betul x?

aqu teringat la kat satu lagu...
pernah dengar lagu ini?by aizat

~bila berkawan dgn penjual minyak wangi,kite pn akan jd wangi...mau begitu x?~


2 comments:

mia said...

huwa..sangat nice entry ni dear..but try tulis perkataan penuh yang..ada pkataan tak faham bila di 'short form' kan..but truely, suka entry ni..

tika said...

@mia
thanks mia...really appreciate your advise