dWeT beLi uBaT

Sunday, February 13, 2011

biLa saLaH maTa meLihaT

selamat pagi...!huhu...arini da masuk kije balik lepas beberapa ari cuti...dapat cuti 4 hari pun da  cukup lama kot bagi orang2 yang kije cam aqu nih...nak cuti lebih?hurm..boleh,beranak la jawabnya..terus dapat 60 hari...huhu

pada aqu,kerja aqu da cukup baik n murah rezeki..yela,rezeki pahala...bukan senang nak kutip pahala,tapi bila Allah da buka peluang,kena la kutip dan hargai dengan sebanyak-banyaknya...

dulu,masa aqu student,aqu posting kat wad surgikal...kat sini kebanyakkannya orang dewasa la...ada satu hari, aqu jaga sorang patient,die ni pensyarah kat UIAM,nama dia aqu da x ingat da...tapi die jenis orang2 agama gak la,masa tu aqu nak serve ubat kat dia..aqu ni jenis xbanyak cakap sangat kalau ngan patient lelaki,fobia dowh...!

tapi entah macamana patient ni die wat intro nak bercakap ngan aqu,kebetulan aqu xbanyak kije,aqu jawab gak la skit2...

die : da berapa lama awak keje?

aqu : saya study lagi,next year baru grad...

die : seronok jadi nurse?

aqu diam kejap,fikir nak susun ayat.kalau cakap xsuka,nampak sangat xbersyukur,kalau cakap suka,mungkin nampak ada yang xkena...last2 aqu senyum,

aqu : insyaallah...

die : kerja kamu macam seorang isteri..

aqu pelik.err...ape kaitannya plak?

die : ....maksudnya,mudah masuk syurga,tapi senang nak masuk neraka...

aqu : kenapa?

die : mudah masuk syurga sebab kamu banyak bersabar melayan kerenah pesakit,kalau kamu ikhlas,balasannya tentu berlipat kali ganda...bukan semua orang suka menolong dan mampu untuk menolong

aqu : senang masuk neraka sebab...?

die : saya perasan,ada antaranya suka mengumpat,bukan semua orang boleh bersabar kan?ada yang xleh bersabar,die mula nak bercerita keburukan orang tu kepada orang lain..bukan setakat cerita tentang pesakit,malah sesama kawan sekerja juga...betul x...?

aqu tergamam..betul,tapi itu jawapan dalam hati...xmampu nak keluarkan melalui mulut...lama aqu diam berfikir...kalau kita boleh kutip pahala,kenapa kita harus kutip dosa..betul kan?tapi aqu malas nak panjang2kan cerita,takut membuka aib orang lain

aqu : erm...doakan semoga saya mampu membendung diri dari kemarahan dan kuat dengan kesabaran...

dia senyum tanpa sepatah kata.

dan sekarang bila aqu dah bekerja,mula bergaul dengan suasana sebenar pekerjaan,aqu mula tahu siapa yag harus dipercayai dan tidak...dan jawapan yang aqu dapat,tiada siapa pun yang aqu percaya...ia mengingatkan aqu kepada kisah aqu dan patient itu dulu...

banyak mata yang memerhati gerak geri aqu dan kawan2 aqu,kalau minta cuti lama pun orang mengata,dapat cuti time weekend pun orang mengumpat,datang dengan bersolek pun nak dicerita....urgh..!

sangat bosan dengan hidup begini..aqu cuma berfikir,setiap kali aqu pergi kerja,yang aqu ingin hanyalah melakukan pekerjaan dengan sebaik mungkin,bukannya dengan diumpat dicerca...

beginilah hidup....bila memandang dengan rasa iri hati...

~kerja itu ibadah...~

2 comments:

Naz said...

moga2 kita sentiasa berjaga2 dan mengawasi tingkah laku kita bagi mengelakkan dosa.. amin =)

Sunah Mohammad said...

dear~ kuat, kuat! chayok2! bestnye jadi nurse~~ impian saya masa kecik2 dulu~