dWeT beLi uBaT

Sunday, April 17, 2011

biLa aQu diGeLar juRurAwAt....

hari ni g kije dengan tenang...dan gembira...!
arini first time kije ngan kak aiza,so far kije ngan die memang aqu xde masalah...banyak benda aqu belajar...dan die sangat senang hati untuk mengajar....so,idea aqu untuk bertanya memang melimpoah ruah gak la...

masa first day masuk BMT,aqu belajar balik untuk wat dressing...~even aqu da pernah belajar,pernah buat n memang tahu...tapi,kebiasaan aqu...aqu memang suke wat xtahu,wat-wat bodoh bila aqu kena attach kat wad baru...

then,the next day kije,aqu da amek mc..hahaha....trauma?no la...aqu g cabut gigi...kak zi gelakkan aqu sebab die cakap aqu trauma lepas assist doktor masa dental extraction pagi sebelumnya....huhu...

hari kedua kije,aqu repeat the second dressing...then belajar amek darah...susah?a bit difficult...sebab kena maintain steril dan agak kekok...mana xnye..first time tu...!!!aqu memang risau kalau aqu salah wat,takut nanti effect kat patient....

dan hari-hari seterusnya aqu belajar dan belajar lagi sehingga hari ni...dan pelajaran tu xkan habis..dan xkan sesekali terhenti...cuma aqu agak risau dengan skill yang ada...aqu harap aqu dapat maintainkan lagi skill sekarang...macamana...?aqu pun xtahu...aqu tengah pikir...pikir...dan pikir lagi....

bukan senang nak jadi nurse...
dan bila da jadi nurse,aqu kena hargai apa yang ada...
orang hanya tahu kije aqu hanya nak cuci punggung patient je..tapi orang xtahu kije sebenar aqu....
kena wat ubat,suction,kena mengajar patient tentang health teaching,sometimes chemo pun kami yang sediakan....
tu belum lagi kena tahan maki dari patient,kena bambu ngan sister,dan macam-macam lagi....

tapi semua tu pengalaman kan?
pahit manis dugaan...

semoga aqu boleh dan mampu bertahan sampai akhir hayat aqu nanti....

~sekali merawat,selamanya akan terus merawat...~

3 comments:

srikandi cinta said...

cmne nak apply nurse ek?? :)

srikandi cinta said...

cmne nak apply nurse ek?? :)

Nor Suhaiza said...

gud luck staff nurse...
chayok2...
u can do it...

p/s:doakan saya cepat2 dpt keje cm SN gak ek....
hu3...