dWeT beLi uBaT

Sunday, November 28, 2010

kUmBaNg peNgebOM...!

tadi petang aqu jalan2 kat masjid jamek,redah jalan TAR...pastu sempat gak la aqu menyinggah kat kedai buku...mula2 nak beli buku fasal solat je..alih2 aqu beli 2 biji buku n satu set vcd tentang petanda Maha Pencipta...

aqu pun da tengok la salah satu vcd tu,tajuk Hakikat Penciptaan...actually vcd ni cite fasal sesetengah binatang @ serangga baru yang kita xkenal dan kelebihan yang ada pada serangga ni...

korang pernah dengar ke nama serangga kumbang pengebom?

aqu baru first time dengar...n cara kumbang tu mempertahankan diri memang perfect...huhu...Allah menciptakannya dengan sempurna...

yela,secara logiknya kalau kumbang tu leh sembur racun kat musuh dia,nape dia xmati sebab racun tu juga?
betul x?
okeh,meh tengok dulu gambarnye...


tengok x dia mengebom tu?
huhu...
badan kumbang ni memang special and dah dicreatekan untuk simpanan  dan eject cecair tu keluar....hebat kan ciptaan Allah?


semasa kumbang ni diserang musuh,ia akan menghasilkan hidroquinon dan hidrogen peroksida dan akan disimpan dalam tangki...badan kumbang ni memang dijadikan bersegmen..apabila kumbang ni nak mengebom musuhnya,cecair yang disimpan dalam tangki tadi akan mengalir ke ruang ledakan.

kemudian,kumbang tersebut akan menegangkan badannya..ketika ini,secara automatiknya duktus dari tangki dan ruang ledakan akan tertutup...dan cecair tersebut akan disembur ke arah musuhnya...

cecair tu sebenarnya panas dan mampu untuk melemahkan musuh tersebut,tapi xkan mencederakan kumbang tu sebab segmen tubuh kumbang tu da dijadikan kalis dari sifat cecairnya....

wah....!
hebatkan ciptaan Allah...?
memang perfect sangat2...

nanti aqu sambung lagi cerita lain yang ada dalam vcd tu...

~see ya!~

2 comments:

mia said...

haaa..tahu tika..mia penah tgk dlm nat wild..but xegat nama saintifik ape..hehe..hebat kan ciptaan tuhan, even kecik, pasti ade cara nk selamatkn diri..dgn cara brbeza dan luar biasa..ehehe

tika said...

@mia
huhu...tu la,pandai je die nak lepaskan diri dr musuh...